Wat zijn de voordelen van hoogtetraining?

• verbetering van conditie, prestatie en uithoudingsvermorgen
• sneller schakelen tussen de verschillende energiesystemen
• verbetering van vetverbranding
• verbetering van stofwisseling
• verbetering van immuunsysteem
• verlaging van bloeddruk en cholestrol
• vermindering van eetlust, stress en vermoeidheid
• sneller herstel na zware trainingen
• versnelde terugkeer op oud trainingsniveau na blessures    

  Welke hoogtetrainingsproducten zijn er?

  Er zijn veel manieren waarop je op hoogte kunt trainen. In eerste instantie heb je veel verschillende materialen die hoogtetraining ondersteunen. Zo biedt b-Cat niet alleen hoogtetenten en hoogtemaskers die je aan kan sluiten aan speciale generatoren, maar bouwt ze ook complete hoogtekamers in sportscholen, hotels en trainingscentra.

  Je hoeft natuurlijk niet te kiezen tussen het een of het ander. Geheel hoe het jou uitkomt kan je een samenstelling maken van materiaalgebruik dat jou het beste uitkomt. Zo kan je bijvoorbeeld overdag een paar uur trainen in een hoogtekamer terwijl je s ’avonds slaapt in een hoogtetent.

   Zijn er meerdere technieken?

   Jazeker! Er zijn verscheidene trainingen met elk hun eigen methodes. Zo is er ‘Live High, Train Low’, ‘Live High, Train High’ en ‘Intermittent Hypoxic Training’. Onderzoek heeft aangetoond dat ‘Live High, Train Low’ de beste resultaten oplevert voor sporters.    

    Wat is 'Live High, Train Low'?

    Met een 'Live High, Train Low' trainingsprotocol zal het lichaam acclimatiseren aan een verblijf op hoogte (dus met laag zuurstof), terwijl de trainingsintensiteit wordt gehandhaafd bij een normaal zuurstofgehalte (zeeniveau). Op die manier worden de voordelen ervaren van verblijven op hoogte, zonder de nadelen voor het trainen op een normaal zuurstofgehalte.    

     Wat is 'Live High, Train High'?

     Met het protocol Live High – Train High wordt maximale blootstelling aan hoogte bereikt. Hierdoor zal de sportprestatie op hoogte verbeteren, omdat het lichaam gewend raakt aan presteren met verminderde zuurstofconcentratie in de lucht.    

      Wat is 'Intermittent Hypoxic Training'?

      Bij Intermittent Hypoxic Training (of Intermittent Hypoxic Exposure IHE) woon, en train je op zeeniveau, afgewisseld met trainingen op (gesimuleerde) hoogte.

      Interval hoogtetraining (IHT) wordt al vele jaren toegepast om sporters en bergbeklimmers te laten wennen aan hoogte (acclimatiseren). Het is een beproefd, effectief systeem voor de prestatieverbetering bij atleten.    

       Wat is de meest optimale trainingshoogte?

       Hoe hoger, des te meer respons in het lichaam. Echter, dit fenomeen wordt beperkt door de kwaliteit van uw nachtrust. Deze neemt af bij (te) hoge hoogtes. Het vinden van de ideale hoogte is dus balanceren tussen voldoende ‘hypoxie stress’ en voldoende nachtrust. 

       Onze ervaring met sporters geeft aan dat een hoogte van 2500 meter de meest ideale hoogte is voor 90% van de sporters. Verder is ook bekend dat deze ‘ideale hoogte’ kan verschuiven indien de sporter meer ervaring heeft met hoogtetraining. 

       Algemeen gesproken raden wij af om boven de 3000 meter hoogte te slapen. Uitzondering hierbij zijn bergbeklimmers die thuis willen acclimatiseren voor hun expeditie.    

        Welke sporters hebben baat bij hoogtetraining?

        Eigenlijk heeft elke sporter baat bij hoogtetraining! De voordelen die voortkomen uit trainen in een zuurstofarme omgeving hebben een positief effect. De toegevoegde waarde van verblijven, trainen en sporten op hoogte in de hoogtekamers is bewezen door wetenschappelijk onderzoek.

        Naast sporters is hoogtetraining ook zeer effectief voor mensen met overgewicht, diabetes, astma en COPD.    

         Hoe hoog kan ik trainen met een hoogtegenerator?

         De generator kan een hoogte bereiken van 5600 meter. Omdat is gebleken dat 2500 meter voor 90% van de sporters een uitstekende trainingshoogte is, adviseren wij meestal ook deze hoogte. Wij raden af om op een hoogte te slapen die boven de 3000 meter uitstijgt. De uitzondering op deze regel zijn o.a. bergbeklimmers die thuis willen acclimatiseren.     

         Onze grotere systemen (mobiele kamers, klimaatkamers en ingebouwde hoogtekamers) kunnen hoogtes bereiken van tot wel 9000 meter. 

         Is de hoogte regelbaar met de hoogtegenerator?

         Jazeker! De generator is de machine die bepaalt hoeveel zuurstof de lucht bevat die hij naar buiten pompt. Deze kunt u makkelijk zelf instellen. Natuurlijk geven wij u een hoogteadvies en een duidelijke uitleg over de werking van het apparaat. 

         Onze grotere systemen zijn per kamer individueel in te stellen. Door middel van een weekklok kan er ook vooraf een programma worden ingeladen. 

         Hoogtekamer vs. hoogtemasker

         Masker (in combinatie met een hoogtegenerator):
         - Locatievrijheid: je kan bijna overal op hoogte trainen zolang er maar een stopcontact in de buurt is voor de generator. 
         - Keuze trainingsmachine: omdat het masker en de generator van plek kunnen wisselen, heb je keuze uit meer dan de apparaten in een hoogtekamer
         - Het masker is ook makkelijk thuis te gebruiken. 
         - Goedkopere investering dan een hoogtekamer

         Hoogtekamer:
         - Complete bewegingsvrijheid: omdat je niet vast zit aan een apparaat, kan je het lichaam optimaal bewegen zonder rekening te houden met een luchtslang.
         - Hogere comfort: want zeg nou zelf, zonder een masker is nu eenmaal lekkerder sporten dan met.
         - Er kan met meerdere sporters (team) tegelijkertijd worden getraind.    

         Kunnen er twee personen in een hoogtetent slapen?

         Het tentje heeft de afmetingen van een standaard koepeltentje en is dus niet erg groot. Indien jij en je partner gewend zijn dicht tegen elkaar aan te liggen is het tentje inderdaad groot genoeg voor beide. Houden jullie van je eigen ruimte, dan raden wij aan niet met z'n tweeën in een tent te gaan liggen. 

         Over de effectiviteit van de hoogtetraining hoeft u zich geen zorgen te maken. De generator zorgt voor de juiste luchttoevoer.    

         Maakt de generator veel lawaai?

         De hoogtegenerator maakt inderdaad geluid maar daar hebben wij een mooie oplossing voor. Door de slang te verlengen kan de generator in een andere ruimte worden gezet zodat deze niet te horen is in de kamer waarin u slaapt.

         Onze grotere systemen (hoogtekamers & mobiele kamers) zijn extreem stil.    

         Hoe simuleren jullie berglucht?

         In ijle lucht bewegen moleculen zich op grotere afstand van elkaar omdat de luchtdruk lager is; hierdoor adem je per ademhaling minder zuurstofmoleculen in dan op zeeniveau. Wij simuleren dit effect door de zuurstofconcentratie in de lucht de verlagen (dus niet door de druk de verlagen!). Het lichaam reageert hierop hetzelfde als in ijle berglucht.    

         Zit er garantie op jullie materiaal?

         Op al onze producten zit standaard 1 jaar fabrieksgarantie. Belangrijk is dat de producten goed gebruikt en onderhouden worden zoals in de gebruikershandleiding is omschreven.

         Op onze professionele systemen met een VPSA stikstof generator geven wij 5 jaar garantie.    

         Is hoogtetraining gebaseerd op wetenschappelijke feiten en onderzoek?

         Hoogtetraining heeft in de topsport zijn toegevoegde waarde wetenschappelijk bewezen. Er is al veel onderzoek gedaan naar de effecten van hoogtetraining. Lees verder op de pagina Wetenschap.

         Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan hoogtetraining?

         Het menselijk lichaam reageert in een hoogtekamer hetzelfde als dat in de bergen bij gelijke (gesimuleerde) hoogte. Het lichaam reageert aanvankelijk door o.a. een verhoogde hartslag en versnelde ademhaling om het tekort aan zuurstof te compenseren. 

         Tegelijkertijd wordt de aanmaak van rode bloedlichaampjes gestimuleerd, wat op termijn leidt tot acclimatisatie aan de hoogte. Net als in de bergen kunnen hoogteziekte verschijnselen optreden. Deze kunnen voorkomen worden door geleidelijk te acclimatiseren, en bij geringe hoogte te beginnen (zoals omschreven in de gebruikershandleiding van onze apparatuur). 

         Voor het gebruik van hoogtekamers, adviseren wij u ten allen tijde uw arts te raadplegen of het, gezien uw gezondheidstoestand, verstandig is om gebruik te maken van (gesimuleerde) hoogtetraining.    

         Waarom zou ik kiezen voor b-Cat High Altitude?

         Wij bieden niet alleen de benodigde apparatuur en kamers voor hoogtetraining maar ook een compleet hoogtetraining concept. 

         Samen met sterke partners hebben wij naast technische kunde ook de juiste wetenschappelijke kennis in huis om alle vragen te beantwoorden van onze klanten. 

         Alles wat komt kijken bij trainen en verblijven op hoogte zit in ons pakket; van sport tot gezondheid en van kunde tot ervaring.    

         Interesse? Neem contact op!

         Tijdens het versturen van het formulier kan gevraagd worden op een een aantal afbeeldingen te klikken. Dit is om misbruik te voorkomen.